Jamafa Machinery B.V. heeft in 2019 hun nieuwe bloemenverwerkingslijn, de FlowerLine, op de markt gebracht. In november 2019 is het eerste exemplaar in gebruik genomen bij Voorn Spray Roses in Luttelgeest.

De FlowerLine bij Voorn Roses wordt gebruikt voor het verwerken van hun trosrozen. De trossen worden door maximaal zes werknemers op de transportband gelegd. Gekleurde lijnen op de band geven de posities van de trossen aan, waardoor de rozen na het afsnijden altijd de juiste lengte hebben. Het afsnijden gebeurt met een rollend mes met tegendrukrol. Nadat de rozen op maat gesneden zijn, worden ze door twee elastiekbinders ombonden met elastiek. Een sponsdrukband ondersteunt de bloemen tijdens dit proces, zodat ze op hun positie blijven.

Aan het einde van de transportband is een 180° bochtband geplaatst. Hierdoor is het mogelijk gemaakt om twee verzamelbanden parallel aan de transportband te plaatsen. De machine is daardoor minder lang, en de werknemers aan beide uiteinden van de band kunnen nu met elkaar communiceren.

Vanaf de verzamelband worden de bloemen handmatig verpakt. Op de verzamelband zijn op verschillende plekken slimme lichtogen geplaatst welke ervoor zorgen dat de banden stoppen wanneer ze vol liggen, en dat bossen bloemen niet van de band af kunnen vallen.

Zie hieronder ook onze video om een indruk te krijgen van de FlowerLine bij Voorn Roses.

Over de kweker:

Voorn Spray Roses kweekt exclusieve trosrozen, die geselecteerd worden op hun kleur, geur, knopvolume, knopverdeling en bloeiwijze. Hun rozen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Voor meer informatie over Voorn’s aanbod, bekijk ook eens hun website.

Voorn