Haas Calla & Helleborus is gespecialiseerd in de teelt van deze niet alledaagse en aansprekende snijbloemen. Binnen de keten werken ze nauw samen met collega kwekers, veredelaars en groothandelaren aan de ene kant, en met (de top) van bloemdesigners aan de andere kant.

Ze hebben de constante drive om te zoeken naar mooie en markttechnisch interessante teelten. Hierdoor zijn ze jaarrond aan het pionieren met verschillende bloemen zoals Dahlia’s, Antirrhinum en Matthiola. De opgebouwde kennis wordt toegepast om de kwaliteit naar een hoger niveau te tillen op het gebied van uitstraling en houdbaarheid. Bovendien loopt Haas voorop op het gebied van digitalisering en vinden zij het belangrijk om zo duurzaam mogelijk te telen.

Haas Growing bv heeft dan ook besloten om hun familiebedrijf uit te breiden met een Universeel Machine en FlowerLine van Jamafa. Deze machines zijn een goede toevoeging voor de duurzaamheid en digitalisering waar Haas naar streeft.

Eerst wordt de Universeel Machine ingesteld op de sorteringscriteria van het bedrijf. Deze criteria kan bestaan uit steellengte, steeldikte, grootte, bloemvolume, rijpheid, kleur en het aantal knoppen. Vervolgens worden de bloemen met behulp van een camera gescand en toegewezen aan een bepaalde sorteerbak. De machine wordt vanaf één of twee laadtafels beladen en heeft een maximale verwerkingssnelheid van 9.000 producten per uur. Er is voor dit proces slechts 1 persoon nodig om de machine te besturen.

 

Nadat de bloemen gesorteerd zijn, worden deze door een transportsysteem uitgevoerd naar de persoon die de bosjes handmatig in de FlowerLine legt.

De FlowerLine is op maat ontworpen en staat in een 90 graden hoekopstelling waardoor de bossen direct naar de emmervuller worden getransporteerd. Deze zeer compacte opstelling is perfect voor de beperkte vierkante meters die beschikbaar zijn.

Door toepassing van het jamafa combinatie-mes (een cirkelmes en een tegenroller) worden de stelen haarscherp afgesneden, waardoor de bloemen beter water opnemen.

Nadat de bos is afgesneden wordt deze in de FlowerLine 2x gebonden door een binder van Cyklop en vervolgens op de verzamelband handmatig verpakt en in veilingemmers geplaatst.